Европейски месец на фотографията 2013

857928_580739961991743_1161172025_oФренски институт в България, Фондация Easy Art, Национална художествена академия и Столична община организират за втори път в София експериментален Европейски месец на фотографията през Ноември.
 
Интересни акценти са фотографската експозиция на студентите от НХА в САМСИ, както и най-добрите фотографии на Списание 8 на метростанция „СУ Св. Климент Охридски”.
 
Събитието се провежда за първи път преди 30 години в Париж, а днес е част от културната програма на повечето европейски столици. Освен изложби месецът на фотографията включва тематични прожекции, срещи, конференции, ателиета, дебати по теми, свързани с фотографското и съвременното изкуство.
 
Тазгодишното българско издание на фотографския месец ще представи на публиката изложби от над 20 световни артиста, подбрани от Ян Перол – куратор на изложби, арт критик, артистичен директор на Access & Paradox Art Fair и No found Photo faire, директор на галерия FOG.
 
Между артистите, които ще покажат свои фотографии и ще пристигнат в България, са световни имена като Брацо ДимитриевичДавид ЕврарМелиса Стекбауер, Адриен Пезенек и Реми Боано.
 
Едно от най-необичайните събития в месеца е изложбата фотографии, направена от незрящи артисти „Невидимото Мексико – образи чрез сетивата”, която ще бъде изложена между 5 и 17 ноември в САМСИ. Експозицията включва 67 фотографии от над 30 незрящи фотографи или такива с нарушено зрение, членове на фондация „Очи, които чувстват”.
 
Като част от програмата са включени и обичайните съботни занятия по рисуване и фотография, организирани за децата от Фондация Easyart в Софийска градска художествена галерия, които на 9 и 10 ноември 2013 г., ще се проведат под вещото ръководство на трима световни имена: Давид Еврар, Мелиса Стекбауер и Адриен Пезенек. Занятията по рисуване ще започнат в 11:00 ч., а тези по фотография – в 15.30 ч. Вход: свободен.
 
Европейският месец на фотографията в София стартира на 4 ноември 2013 г. с изложбите: „Невидимото Мексико”„Обекти и пространство” в САМСИ. Официалното откриване на събитието ще бъде в галерия Академия в НХА с изложбата „Изповедта на една маска” и самостоятелната изложба на Джио Блек Питър „Артистът и неговите двойници” на 7 ноември 2013 г.
 
Цялата програма на събитието можете да откриете наhttp://mephotosofia.wix.com/emps