СВЕТЪТ НА КИНОТО в Дома на киното

za postПреди години в София и цялата страна имаше утвърдена традиция в кино-образованието на зрителите под формата на Кино-университети и лектории, водени от авторитетни преподаватели като проф. Тодор Андрейков и проф. Александър Александров

Днес липсва програма, която да разказва на младата публика за развитието и постиженията на световното кино – от неговото раждането и утвърждаване му като изкуство.

Интересът на младите зрители на Дома на киното към „София Филм Фест за учащи” (програма, в която бяха представени и анализирани едни от най-успешните съвременни европейски, български и алтернативни филми), ни провокира да подходим исторично – и да предложим на будните млади хоратеми от историята и развитието на киното

Пилотното издание на проекта „Светът на киното” ще провокира интереса на зрителите към основни течения и направления най-бурно развилото се изкуство на ХХ век, стигнало до най-масова аудитория.

Стремежът е да се представят подробно определени етапи в развитието на киното, без амбиция това да бъде в хронология и да изпълнява функциите на кино-университет от вида, познат от традициите в програмите на кино „Одеон”.

Чрез „Светът на киното” най-широк кръг потенциална публика (основно ученици, студенти и млади хора) ще има възможност да повиши нивото на своята информираност, култура и исторически знания, и ще възпита у себе си вкус към стойностното кино. От 2009 година свикнахме всяка Понеделник вечер Домът на киното да е пълен с млади хора, защото „София Филм Фест за учащи” създаде своя аудитория. С всяка следваща програма екипът на Арт Фест се стреми да поддържа будно любопитството на публиката.

„Светът на киното” през есента на 2013 ще бъде формата на реализация на София Филм Фест за учащи. През 2014 СФФУ ще възвърне познатия формат на съвременни филми, представени и дискутирани с експерти. Аудиторията на Дома на киното може да очаква още една програма до края на годината – адресирана към любителите на документалното кино

В началото програмата „Светът на киното” ще бъде концентрирана върху Американското нямо кино, което е в основата на възникването на киното като изкуство. В края на сезона ще представим и няколко класически гангстерски филма от 30-те години. Стартираме с няма комедия и основни филми на Чарли Чаплин и Бъстър Кийтън, също и късометражни филми, както и такива на Лоръл и Харди. Продължаваме с велики драми на Д.У.Грифит, Ерих фон Щрохайм, Уилям Уелмън, Виктор Шьостром. Ще отбележим и приключенското кино на Дъглас Феърбанкс и хорора на класика в жанраТод Браунинг.

Всяка прожекция се представя от кинопрофесионалисти – утвърдени историци и критици на киното, специалисти и преподаватели в НАТФИЗ и НБУ по съответните направления в световното кино. Форматът ще представлява ЛЕКЦИЯ в рамките на 20-30  мин. и прожекция на филм по темата. 

Първият сезон на „Светът на киното” е подкрепен от Програма „Култура” на Столична община иПосолството на САЩ в България.

Инициативата се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и югозападен регион за Европейска столица на културата 2019