Заснеха духове във великотърновска църква

UntitledОхранителните камери в църквата Свети 40 мъченици във Велико Търново са заснели необясними сферични явления, за които местните смятат, че са духовете на починалите български царе.

За появата на феномените в храма беше съобщено от директора на историческия музей Иван Църов.

По негови думи вече почти 1 месец около гробовете на българските царе се появяват мистериозни светлини и сфери.

Засега обаче тайнствените светлини не могат да се засекат от посетители на храма. Всеки път, когато в храма влезе човек, сферите изчезват и от камерите за видеонаблюдение.

Но според местните веднага щом църквата се изпразнила, духовете се появявали.

Охранителните камери в предверието на храма, които се намират около гроба на цар Калоян, също за заснели тайнствени кръгове.

Църквата Свети 40 мъченици е третият по посещаемост исторически обект във Велико Търново. В самото предверие на храма е разположен Пантеона на българските царе.

Екскурзоводът Румяна Павлова разказва, че по време на дежурствата си е забелязала странни явления, които са обикаляли колоните на църквата.

Легендите за великотърновската църква тръгват още от Средновековието, но най-интересните истории са свързани с преобразуването на християнския храм в джамия

Легендите разказват, че минарето на тази джамия е било събаряно много пъти от различни природни бедствия.

В тези бедствия българският народ, който се е намирал под тежко турско робство, е припознавал духа на българския цар Иван-Асен II, който със своя меч е разрушавал минарето.

Според историческите хроники именно Иван-Асен II е владетелят, който е наредил постояването на църквата Свети 40 мъченици.

Друга легенда разказва за появата на призрачна девойка със златни коси, която излизала от олтара и се разхождала в храма след залез Слънце.

Първата поява на този мистериозен дух е станала на 9 март – официалният празник на църквата, свързан с 40–те мъченици.

Новопоявяващите се загадъчни сфери препращат към едно старо предсказание на баба Ванга, в което пророчицата е казала, че България ще се вдигне, когато се вдигнат 40-те мъченици.